Utan något varför

Skall jag kunna få kunskap om Gud utan medel och utan »bild« och utan liknelse så måste helt enkelt Gud bli jag och jag bli han…

– Mäster Eckehart (ca. 1260–1328), Predikningar II

Guds verkstad är i det fördolda. Skola vi bliva verktyg i Hans hand, måste vi in i den fördolda verkstaden, måste varje vårt steg bliva främlingssteg, en förbigåendes steg. Den av det verkligt andliga gripna strävar inte efter annat än att försvinna från det synligas skådebana. Han älskar att bliva osynlig, okänd och som det rena vattnet färglös, endast sedd och känd av Gud – och av andra ensamma, som Gud giver honom inre förbindelse med. Han går städse in i det fördolda till en allt djupare fördoldhet. Men just då blir han ett verktyg i Guds hand.

– Hjalmar Ekström

I de gamla sagornas språk bestod människans uppgift inför naturen i inget mindre än att fortplanta och utbreda ett paradis över hennes jord; med andra ord, för människan som en himmelsk stjärna på jorden bestod kallelsen i inget mindre än att hjälpa denna jord att frambringa himmelska frukter och gestalter och på så sätt göra henne en tjänst, blott i högre mening, liknande den som den yttre stjärnan, solen, gör människan; ty hon frigör inte bara på samma sätt de instängda jordkrafterna från deras band – likt de försvunna och fängslade andarna i fablerna – utan fullständigar dem också med det som behövs för tillväxt, blomning och fruktbildning. På samma sätt som den samlade yttre organismen öppnar sig i och med den yttre solbildens uppgång, borde denna yttre natur i och med gudsbildens uppgång i människan sättas i stånd och ges kraft att utveckla sig och slutgiltigt nå fram till en inre, högre organism.

– Franz von Baader, Über die Begründung der Ethik durch die Physik, 1813

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s