Mishima och snön

Yukio Mishima sitting

Preliminär tolkning och reflektioner utifrån Peter Svensons poetiska essä Mishima och snön (Ellerströms förlag).

Snön är ett sofistikerat symboliskt ledmotiv som genomsyrar Yukio Mishimas författarskap – såväl som hans levnadssätt – i försöket att finna den av hans lärare föreslagna estetiska balansen mellan ödmjukhet och ambition. Yuki är japanska för snö och ljudeffekten av namnet Yukio får en att tänka på fallande snö.

I Vårsnö (Första delen i romantetralogin Fruktbarhetens hav och den enda som hittills översatts till svenska) skildras det omgivande landskapets förvandling och det inre känslolivets stormar som ett organiskt helt. Blodets tryckande hetta mot hudens insida förnimms i relation till de virvlande snöflingornas kyla mot ögonlocket. Blod mot hud, hud mot snö. Den omgivande snön förhöjer den erotiska spänningen.

Den unga huvudpersonen Kiyoaki har de egenskaper som utmärker vårsnön: hans vilja är en porös täthet, hans personlighet är en långsamt smältande kyla. På samma gång som han besitter den nyfallna snöns skönhet är han bärare av dess sterilitet.

Vårsnön signalerar övergången från ett tillstånd till ett annat, en omvandling som på japanska benämns som utsuroi, vilket utgör det flyktiga tillstånd då ömsesidigt uteslutande storheter kan göra sig påminda simultant: snöflingornas undflyende dans över risfälten liknas vid sommarens insektssvärmar. Den drivande, dansande snön blir också en skildring av Kiyoakis medvetande i dess slutliga fas av obeveklig upplösning.

Solen kan endast anas som en återspegling, en dröm om liv, och den gör det genom Satokos dynamiska entré som bär bud om andra årstider – den på samma gång fulländade och onåbara kvinnan som i ordlös insikt faller i gråt under den första kyssen. Satoko är ett svällande purpurmoln, en röd blomma som någon håller mellan darrande fingertoppar. Den parfym som emanerar från hennes hud ger den fallande snön en ny, stegrad doft. Fujis krater lär ibland ha låtit sin sprutande eld kasta röda reflexer i snön längs de vindlande bergssidorna. Som dessa reflexer är Satoko, Kiyoakis älskade.

Om den första förälskelsen – som inte minst är en förälskelse i själva livet – görs omöjlig av det ödelagda landskapet hotas även det inre livets rörelse till sist att stagnera och dö. Utan fruktbar jord kan den uppblommande stoltheten inte fortsätta att existera och döms att gå under. På motsvarande sätt gör Mishima i Confessions of a mask iakttagelsen att snötäckta landskap ofta utgör skådeplatsen för de mest tragiska tilldragelserna i uppror och revolutioner, blodutgjutelser som för en utomstående betraktare kan framstå som närmast rituell självspillning.

Den lättnad och befrielse som med tvingande nödvändighet måste följa på en plötslig och intensivt knoppande blomning är inte garanterad att resultera i ett fruktbart resultat. Alternativet till en gränslös sammansmältning blir ett snart förestående utslocknande – ett uppgående i samsara, själavandringen.

Själva namnet på romantetralogin utgör en slående inneboende motsägelse då Fruktbarhetens hav (Mare Fecunditatis) i själva verket är en av månens vidsträckta grå slätter, och som sådan ett lågt liggande och naturligtvis helt sterilt landskap.

Lika undflyende som den drivande snön är Mishimas Japan – ett ljusgrönt, jadefärgat land utan form, uppfyllt av patos och lika genomträngande som en stigande dimma. Ljusgröna är vårens träd när de blommar, ljusgröna är skogarna i blom, ljusgrön är Japans själ, uppfylld som den är, på gott och ont, av blomningens mystik. Skogen i blom anger inte bara Mishimas debutverk, utan även det ljusgröna gränslandet mellan vinter och sommar.

Vidare är Mishima en by som ligger i gränslandet mellan Tokyo och det heliga berget Fuji med solbelyst snö på sin topp. I Vårsnö har vi huden som gränslandet mellan en människas yttre och inre. Blodet under huden är det gudomliga fluidum som likt en stormvåg sveper genom de älskades kroppar i extasens ögonblick.

Kiyoakis kärlek till Satoko definieras av begreppet omöjlighet, den absoluta omöjligheten. För att i ljuset av det absolut förvägrade ändå inte förlora kontakten med den obefläckade heligheten och perfektionen krävs därför att Kiyoaki slår sig ut ur världen. Hans »livskänsla« saknar både riktning och mål, istället öppnar sig ett bråddjup för hans fötter. Han inser att han helt enkelt inte har något annat val än att obekymrat kasta sig ner i detta bråddjups mörka virvel, som i dikten av Minamoto Shigeyuki: »Driven av vinden bryts vågen mot klippan, krossas mot den hårda ytan, så förgås jag ensam av trånande längtan.« Orden klingar klart som en röst från en annan värld, faller till vila som snö från himlen som öppnar sig mot evigheten.

Utifrån allt detta infinner sig frågan: Existerade någonsin Mishimas Japan? Om det någonsin existerade försvann det som en bleknande dröm, försvann som återskenet från ett självmord, försvann som allt annat människan skyndar sig att glömma – som virvlande Vårsnö.

5 reaktioner på ”Mishima och snön

 1. Kan du japanska?
  Har du ett speciellt intresse för japansk litteratur?

  Tack, ska beställa häftet. Samma förlag har ju även översatt Tanazakis försvar av den traditionella japanska estetiken.

 2. Tyvärr inte.
  Egentligen inte i största allmänhet, utan det är mer specifikt ett nyupptäckt intresse för Mishima och den (samuraj-)tradition han ansluter till.

  Tack själv för tipset.

 3. Ping: Yukio Mishima in memorial II « Café Exposé

 4. Själva ordet ”snö” (på svenska) tycker jag är ”instant poetry”… Utan jämförelser i övrigt har jag i ”Eld och rörelse”, titelstoryn, pendlat djupet, bredden och höjden av snölandskapet, snön som korrespondent för det nihilistiska. Se mer i min blogg ”Svenssongalaxen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s