Gnistornas bok

Det nya året har redan förärats med en mycket lovande litterär skatt – Gnistornas bok av Fakhr al-din Araqi utgiven på Rosengårdens förlag.

Gnistornas bokAraqi tillhör den klassiska persiska prosalitteraturens höjdpunkt. Hans livstid sammanfaller med sufismens intellektuella glansperiod (1200-talet e. Kr.), vilken utmärks av det extraordinära skapandet av en oslagbart rik andlig litteratur.

Gnistornas bok handlar om ”den brinnande kärlek som är poesins hjärta och mystikens kärna”, om ”livets förnämligaste betingelse, dess gudagnista, och rymmer kärlekens, skönhetens och frihetens stora frågor”.

Att det är Ashk Dahlén, fil. dr. i iranska språk vid Uppsala universitet, som står för översättningen från persiska och den minst sagt fylliga inledningen och kommentarerna, bidrar ytterligare till att skruva upp förväntningarna. Bakom sig har han bland annat en avhandling i persisk filosofi, flera djuplodande artiklar om sufismen och den traditionella skolan, samt inte minst den ypperliga tolkningen av Jalal al-din Rumis dikter, Vassflöjtens sång.

Gnistornas bok är därför sannolikt inte bara en sällsynt storartad litteratur, utan på samma gång även en avancerad inledning till sufismens lära om tillvarons djupaste hemligheter. De biografiska inslagen i inledningen syftar till ytterligare fördjupning då Araqis tro uttrycktes och gestaltades i hans liv. Hans levnadsöde beröms, liksom många andra legendariska sufimästares, för att vara lika fängslande och hänförande som hans litterära alster.

»Likt gryningens näktergal gråter jag
I längtan att få skåda min ögonsten.
Om jag alls besjunger månens skönhet
Och dess runda anlete syftar jag på Dig.
Om jag nämner Dig vid namn eller ej:
Du är slutpunkten för alla mina ord.«

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s