Fotbollens fakirer

Bollen är rund en universell symbol för det heliga. Det är utgångspunkten för fotbollslegenden Zinédine Zidane, som i egenskap av »ödmjuk tjänare av den runda bollen« något oväntat bidrar med ett förord till en nyligen utkommen studie av fotbollens mystik: »Une balle pour la Paix Football, sport Sacré?«.

Zidane Éditions TraditionnellesBoken är utgiven av det esoteriska förlaget Éditions Traditionnelles i Paris. Författare är Tayeb Belmihoub, som liksom Zidane vuxit upp i Algeriet och även delar hans kärlek till spelet på den gröna planen. Belmihoub tillägnar boken den store sufiske läromästaren René Guénon »utan vilken denna bok inte skulle existera«. Guénon är som bekant känd sedan tidigare här i Cafét och hans ovärderliga studier av religionernas transcendenta enhet har även dem utgivits av Éditions Traditionnelles.

Att Belmihoub (och Zidane) genom detta skriver in sig i den intellektuella strömning som går under beteckningen den traditionella skolan antyder att »la Paix« här ytterst handlar om jagets utslocknande och en stilla vila i Gud – med andra ord ingenting annat än den bokstavliga betydelsen av ordet islām.

Boken är ett försök att utifrån passionen för fotbollens ritualer överföra denna även till en passion för studiet av ord, symboler och det heliga. Den som kontrollerar de föremål vi drömmer om inspirerar och åtnjuter en respektabilitet av en helt annan kaliber än dem som ger efter för vrede och hat.

Bolltrollaren, liksom den verkligt lärde, behärskar den sanna adelns magi som visar på framkomliga vägar även i ett väglöst land. Symboliskt visar sig denna invigda kunskap om det cirkulära och de universella sambanden på alla nivåer, såväl på den molekylära som den planetära. Det är också i detta metafysiska sammanhang om det som ligger bortom det sinnliga – men i allra högsta grad återinverkar på detta – som man bör förstå Belmihoubs och Zidanes behandling av den luftfyllda bollen.

För att det skall bli någon match behövs en symmetrisk helhet, ett motståndarlag i vilket vi möter vår egen spegelbild. Och kanske är segern över en värdig motståndare på spelplanen i själva verket en förebådande prövning, en initiation som vi måste genomgå endast för att erövra en ädlare och oändligt mycket större seger – segern över vår egen inkrökthet i oss själva? Fältet ligger hursomhelst öppet för att tolkas vidare. Zidane har bollat över det till oss.

Une balle pour la Paix Football, sport Sacré?, ett urval finns tillgängligt i doc-format här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s