Den minaretiska blicken

Lagom till hänryckningens tid kom så ett nytt fullmatat nummer av Minaret.

Minaret nr 2-06

Redaktör Mohamed Omar introducerar denna gång den minaretiska blicken. Det är den blick för tillvarons mysterium som förenar Ivan Aguélis fascination för det fornegyptiska med Bo Ibn al-Waqt Gustavssons initierade guidning om sufisk gnosis i Gunnar Ekelöfs diktning. Den minaretiska blicken är den som fångas av skatter både i litteraturen och vid horisonten, skatter som vill bli kända.

Den som har läst Ekelöfs kanske mest mystiska diktsamling, »Sagan om Fatumeh« – andra delen i hans förtrollande diwantrilogi – har säkert slagits av de kryptiska ormhuvudena. Med Gustavsson som vägvisare blåses nytt ljus över dessa och de poetiska verser som sinnrikt knyter dem samman. En överjordisk verklighet framträder med en sällsam lyster och det blir fullständigt klart varför Ekelöf ser dikterna som pärlor på ett radband.

Gustavsson förklarar varför Fatumeh/Visheten hos Ekelöf ikläder sig rollen som prostituerad med att hennes kärlek är till för alla. Denna tolkning blir också en nyckel till att förstå hur det är möjligt för sultanen att lösa knuten i Tawfiq al Hakims Dramatenföreställning Sultanens hemlighet denna nutida furstespegel i Eva Bergmans regi. Den religiösa lagens verkliga innebörd och rätta tolkning är ingen annan än hjärtats väg, och det är endast då det kan bli tal om uppriktig underkastelse, īslam. För som Koranen slår fast så skall det inte, kan inte, förekomma något tvång i trosfrågor (2:256).

Detta måste ses som en i högsta grad nyttig motmedicin i tider då röster höjs i alla väderstreck som väljer att förneka den hänryckning, skönhet och sanning som kan upptäckas av den minaretiska blicken. Det enda som återstår då är vrede eller sorg, eller med andra ord vulgärtolkningen som betraktar Guds religion som ingenting annat än ett slagträ för småsinta och världsliga ambitioner. Något som endast låter sig göras genom att ensidigt försöka reducera den till dess exoteriska och signaletiska aspekter – vilket är liktydigt med att stänga sitt hjärta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s