Från existentialism till mystik

När en människa på grund av okunskap, likgiltighet eller högmod vänder sig bort från de gudomliga skeendena måste hon ersätta dessa med egna ”engagerade” handlingar.

Liksom maskinen endast har ett värde genom det som den frambringar reduceras människan då till vad hon gör. Tillvaron blir till något som ständigt måste erövras, t ex genom filosofisk eller politisk praktik. Det intellektuella får därmed en instrumentell karaktär då det för att ha ett värde måste underordnas detta övergripande syfte, ett fenomen som inte ligger långt ifrån intellektuell ohederlighet och självbedrägeri.

Tvärtemot den utbredda uppfattningen att tron är ett behov hos de svaga så innebär förlusten av Gud istället en fatal försvagning av människan. Den fallna människan dras med i handlingen och stängs in i dess förgänglighet, på samma gång nedtryckt och söndersliten. Utan några synliga vägar ut får hon, för att motivera sin egen existens, ett desto större behov av att intala sig anspråk på en särdeles hög grad av frihet och oberoende.

Den samtida handlings- och upplevelsefilosofin förnekar det förutsättningslöst kontemplativa begrundandet som källa till beprövad kunskap. Men faktum är att det är först genom detta som människan på allvar kan göra bruk av sin intelligens, närmare bestämt genom att öppna sig för den överindividuella intellektuella intuitionen. Istället för att styvnackat sträva efter att införliva världen efter sitt eget subjektiva beläte framträder tillvaron nu i sin fulla prakt, som en nåderik gåva, en helig poesi. (Det kanske bör påpekas att vad det kommer an på inte handlar om att undvika att ta ställning i världsliga spörsmål, utan på vilka grunder man gör det.)

Frithjof Schuon beskriver i Tidlös besinning i besinningslös tid insiktsfullt hur nutidsmänniskan har slutat att förundras över tillvaron:

»Även om man bortser från den läromässiga ateismen och kulturens specialiteter, rör sig nutidens människa i världen som om Tillvaron inte var något märkligt eller som om hon själv hade uppfunnit den. Den är för henne någonting lika banalt som dammet under fötterna, och det så mycket mer som hon ej längre är medveten om dess samtidigt transcendenta och immanenta Princip. Hon handskas självsäkert och vårdslöst med denna Tillvaro i sitt eget liv – ett liv som är berövat all helighet och därmed all mening. Allting ses genom en slöja av tillfälligheter, av förhållanden, av fördomar. Ingen företeelse betraktas längre i sig själv, i sitt vara, från synpunkten av sin egen existentiella rot. Det relativa har tillvällat sig det Absolutas rang. Människan tänker nästan bara under påverkan av sin fantasi, en fantasi som är fördärvad dels av ideologierna och dels av den konstlade omgivningen.«

Frithjof Schuon

Frithjof Schuon

Annonser

10 reaktioner på ”Från existentialism till mystik

 1. ”..att öppna sig för den överindividuella intellektuella intuitionen. Istället för att styvnackat sträva efter att införliva världen efter sitt eget subjektiva beläte framträder tillvaron nu i sin fulla prakt, som en nåderik gåva, en helig poesi. (Det kanske bör påpekas att vad det kommer an på inte handlar om att undvika att ta ställning i världsliga spörsmål, utan på vilka grunder man gör det.)”

  Väl skrivet! Det du skriver har iofs. inget specifikt med islam att göra, det är generellt för många religioner skulle jag vilja hävda.

 2. Tack så mycket. Det stämmer bra. Mycket tyder dock på att islam är speciellt öppet för denna insikt, närmare bestämt i dess inre, esoteriska dimension.

 3. vad är den ”överindividuella intellektuella intuitionen”?? Det talas så vackert om denna mystiska förmåga, men finns det någon levande människa idag som besitter den?? Har en känsla av att hela den esoteriska traditionen inom Islam fortfarande är såpass elitistisk att endast ett fåtal får komma i kontakt med den..

 4. Är Schuon lämplig att använda i denna blogg med tanke på hur till och med Guenon på senare tid tog avstånd från hans lite underliga metoder?

 5. Svar till anonymous 4:00 PM:

  Den ”överindividuella intellektuella intuitionen” finner vi beskriven ur olika aspekter i alla de uppenbarade, traditionella världsreligionerna inklusive kristendomen – en kunskap vars ursprung är gudomligt. Detta uttrycks kanske som klarast i hinduismens läror samt i Koranen.

  De esoteriska lärorna i sin rena form må vända sig till ett fåtal, även om det profeterade budskapet ju vänder sig till alla. Men mystika, översinnliga upplevelser och erfarenheter av allocentrisk varseblivning är vanligare än många tror. Från nyligen gjorda studier i Finland och England finns det siffor på uppemot 60% av befolkningen. Vad det kommer an på är dock i vilken grad man är mottaglig för att begrunda detta ytterligare.

  Om denna forskning finna att läsa i ”Förvandlande ögonblick – Gudsuppenbarelser i vår tid” av Antoon Geels på Norma förlag. Rekommenderas varmt för den intresserade.

 6. Svar till anonymous 4:23 PM:

  Jag är inte speciellt insatt i den senare schismen mellan Guénon och Schuon och kan inte se vad den skulle ha för betydelse för oss idag. Varför skulle det inte vara ”lämpligt” att låta sig inspireras av all den lärdom som finns formulerad i Schuons många skrifter???

 7. Varför inte kombinera ett vita activa inspirerat av existentialism med ett vita contemplativa av mystiskt slag?

 8. Svar till anonymous 4:33 PM:

  Jo, jag förstår din poäng (komma ifrån dualismen). Det står ju också i texten att vad det kommer an på inte handlar om att undvika att ta ställning i världsliga spörsmål, utan på vilka grunder man gör det.

  Det hela handlar med andra ord om på vilken ”nivå” man lägger det intellektuella avgörandet. Det jag försöker beskriva är ett andligt tillstånd då det sinnliga är inordnat under det själsliga. Själen vilar så att säga i Gud (tillvarons yttersta väsen) oavsett om det uttrycker sig genom strid eller kontemplation (jfr the Force).

 9. Ping: Tidlös besinning i besinningslös tid, del I « Café Exposé

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s