Regn över uppenbarelsens berg

Buddha»Egentligen skulle vi som blommorna öppna oss varje morgon för solen, regKrishna & Radhanet, bina – hela universum. Och på kvällen sluta oss igen – för att återfinna det universella i vår egen ”knopptillvaro”, den som är ett med alltings begynnelse i Paradiset.

För att delta i denna universella andning räcker det inte med ett obestämt ochProfeten Muhammed mottar den koraniska uppenbarelsen av ärkeängeln Gabriel regellöst ”uppgående i naturen” – för oss som ej längre har den paradisiska omedelbarheten och okluvenheten i förhållande till tingen. Nej, vi måste kunna identifiera universum med något av de Sändebud från Gud – som ”fulla av Nåd” – kSankta Mariaommit till oss för att befria oss ur vår fångenskap i världen och jaget: Krishna, Buddha, Mohammed, Jesus–Maria. Att nedkalla välsignelse över en av dessa är att låta Andens vind driva bort molnen som skymmer Solen eller, som någon har sagt, lösgöra livgivande regn över höga berg – vatten som därifrån strömmar ned över våra marker och tillsammans med Solens värme och ljus genomtränger hela vår tillvaro, den yttre och den inre.«

Ur Genom tingens portar: Meditationer av Kurt Almqvist, 1989

En reaktion på ”Regn över uppenbarelsens berg

  1. Vackert. Sanningen om människans ursprung och hennes band till den gudomliga verkligheten måste upplevas genom mystiken, varje människa komma i kontakt med Skönheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s