Sophia perennis-wiki

Wikispaces

Välkommen att besöka wikin sophia perennis, en litteraturöversikt och informationsresurs för studiet av philosophia perennis, »den tidlösa visdomen«.

Steg för steg kommer här i första hand läggas upp översiktliga bokpresentationer av författare och företrädare för den traditionella skolan som René Guénon, Frithjof Schuon, Kurt Almqvist och Tage Lindbom.

2 reaktioner på ”Sophia perennis-wiki

  1. Jag väntar på en artikel om Ananda Coomaraswamy. Engelskspråkiga Wikipedia har inte med så mycket om honom, särskilt inte om kopplingen till den perenniala filosofin, och jag är främst nyfiken på hans tolkning av buddhismen. Har du några tips om läsning?

  2. Jo, Ananda Coomaraswamy har i mångt och mycket kommit att axla rollen som den dolde pionjären bland nutida förträdare för philosophia perennis (den tidlösa visdom han även betecknade som Sanatana Dharma eller Lex Eterna).

    Om Guénon främst uppehåller sig vid utläggandet av den primordiala traditionens metafysiska doktrin och Schuon vid dess andliga förverkligande, så är Coomaraswamy oöverträffad vad gäller studiet av sakraliteten i den traditionella konsten.

    En presentation av rishi Coomaraswamy skulle enligt honom själv nästan uteslutande bestå av det han skrivit om i sina verk. Att porträttera människor klassas enligt hinduisk tradition nämligen som anica (icke-beständigt) och asvargya, icke-himmelskt.

    Den bok av Coomaraswamy som kanske bäst beskriver buddhismen verkar vara The Living Thoughts of Gotama the Buddha, vilken finns presenterad hos Fons Vitae.

    Andra essentiella verk om buddhismen ur ett perennialistiskt perspektiv är Marco Pallis A Buddhist Spectrum samt Frithjof Schuons Treasures of Buddhism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s