Parakletos

Parakletos är Uppsalapoeten Mohamed Omars fjärde diktsamling. Här får vi stifta bekantskap med Fragment tillägnade Ljusets Apostel. Det rör sig med andra ord om berättande dikter om Profeten Mohammed och islams första tid, grundat på traditionella källor såsom Koranen och hadith.

ParakletosI Parakletos har Omar lyckats fånga ett tonfall som närmast kan liknas vid Sångernas sång eller Psaltaren (vilket inte vill säga så lite då ju innehållet i just dessa är något av den bästa poesin som någonsin skrivits…).

Fragmenten har en sällsamt episk lyskraft. Här kan man finna en förtätad stämning, vilken påminner om den fascination och förundran man som barn kunde uppleva inför den grekiska mytologin i Hjältar och monster på himlavalvet. Skillnaden är att denna gång är ”sagan” på riktigt…

Omar låter oss få en glimt av något av allt det han mött på sin egen resa till islams andliga skattkammare genom poesin, mystiken och ”Medinas konungs” ödmjuka föredöme. Dikternas renhet och klarhet ger onekligen mersmak. Läsningen får en att raskt vilja gå tillbaka och fördjupa sig i andra utmärkta skrifter på samma tema såsom Martin Lings prisbelönta Mohammed-biografi och Tage Lindboms esoteriska Koran-kommentar, Möte med Koranen. Ett gott betyg om något!

Se även recensionen på den nya lovande bloggen Perennial, vilken kort och koncist lyckats beskriva diktsamlingens andliga karaktäristik.

3 reaktioner på ”Parakletos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s