Minaret nr 1-2/08

Redaktören Mohamed Omar meddelar att ett nytt dubbelnummer av tidskriften Minaret är ute nu.

Tema: Seyyed Hossein Nasr

Annonser

6 reaktioner på ”Minaret nr 1-2/08

  1. Minaret blev fin men omslaget blev lite väl mörkt. Nästa nummer har tema Lovecraft kan jag avslöja redan nu. Två mycket intressanta essäer om Lovecraft och den försvunna staden, eller ”öknens Atlantis”, som T. E. Lawrence kallade den.

  2. För övrigt, jag fortsätter läsa ”Myernas makt” av Campbell. Han nämner att hos aztekerna så fanns det en särskild himmel för fallna krigare och kvinnor som dött i barnsäng. Jag tittade därefter i hadithlitteraturen och fann att i islam räknas kvinnor som dött i barnsäng till martyrerna! Har du nån förklaring till detta. Det är uppenbarligen så att själva modersrollen har en heroisk dimension.

  3. Jag sitter inte inne med någon direkt förklaring, men har utifrån min begränsade horisont full förståelse för principen. Sympatisk och på något vis ”självklar”.

  4. Den föräldralöse som hjälte. Det har antagligen att göra med den universella principen att ”den som ödmjukar sig ska bli upphöjd” och ”den ringa i världens ögon är stor i Guds ögon”. Att Muhammad var föräldralös liksom många tidigare hjältar/profeter/avatarer genom historien visar ett arketypiskt mönster i vilken mycket visdom bör ligga förborgad. Dessa ständigt återkommande motiv! ”Sunnat Allah” eller Guds sedvana eller återkommande handlingssätt. Rester av det har blivit stoff i populärlitteratur, sagor och legender: http://www.endicott-studio.com/rdrm/rrOrphans.html

  5. Fortsätt gärna lämna flitigt med kommentarer. De är värdefulla! Men om du/ni vill introducera nya ämnen så föreslår jag att man gör det som egna blogginlägg istället.

    Det blir i längden omöjligt att följa och finna diskussioner om de startas upp som kommentarer på inlägg som berör någonting annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s