Intervju med Huston Smith om philosophia perennis och religionernas transcendenta enhet

I en dryg timme talar Huston Smith om religionernas transcendenta enhet med vetenskapsjournalisten Robert Wright. För den filmade intervjun står Washington Post-ägda internettidningen Slates webb-TV-kanal för livsåskådningsfrågor, MeaningofLife.tv (komplett med den förmodat säljande sloganen ”Cosmic Thinkers on Camera”).

Huston Smith är professor i religionsvetenskap och filosofi och har varit verksam vid bland annat Syracuse University, M.I.T., Washington University samt University of California, Berkeley. Han är en av de mest namnkunniga nu levande företrädarna för den perenniella filosofin och den Traditionella skolan för jämförande religionsstudier.

I sin 50-åriga forskargärning har Smith speciellt utmärkt sig för sina långa resor och mångåriga fältstudier. Genom dessa har han kunnat möta framträdande företrädare för olika traditioner på deras egna villkor. Hans mest kända bok om världens religioner har sålts i över två miljoner exemplar och finns även översatt till svenska (Mänsklighetens religioner, Rabén & Sjögren, 1966).

Ämnen som tas upp i den aktuella intervjun är bland annat:

  • kritiken av den moderna världsåskådningen och den empiricistiska vetenskapens begränsningar, såväl som dess möjligheter att faktiskt peka mot det Transcendenta.
  • religionernas ställning och inbördes förhållanden i dagens globaliserade värld. Religionen riskerar att – i sekulariseringens kölvatten – ytterligare reduceras till ännu en arena för krass politisering och världsliga ambitioner.
  • erfarenheter av det översinnliga och sökandet efter andligt förverkligande inom ett traditionellt ramverk.
  • vad händer efter döden? Och vad finns det för likheter och skillnader i synen på detta mellan världsreligionerna?

Se även inlägget Mysticism and the Perennial Philosophy för ytterligare en film där Huston Smith medverkar och talar om den perenniella filosofin, philosophia perennis.

Dela med dig till andra » Inlägg via e-mail » Inlägg via RSS » Kommentarer via RSS

En reaktion på ”Intervju med Huston Smith om philosophia perennis och religionernas transcendenta enhet

  1. Tack för den! Trevligt när förnuftiga själar får komma till tals i etern. Imponerad av hur kort och effektivt han förmedlar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s