Islamisk konst och skönhet

calligraphy2I nr 7/2008 av Axess Magasin med temat ”Skönhetens tabu” bidrar Mohamed Omar med en viktig artikel som insiktsfullt återger och presenterar islams traditionella syn på skönhet. Essän kan sägas kretsa kring profeten Muhammeds heliga yttrande (hadith qudsi): ”Gud är den Sköna och älskar skönhet”.

Artikeln är av högsta intresse för de ”differentierade” naturer som i strid med den nivellerande och fragmentariserande tidsandan inser nödvändigheten av att bevara kunskapen om universella metafysiska principer. Detta inte minst som ett led i ett återupprättande av den rubbade kosmologiska balansen mellan människan och hennes miljö.

nasir-ol-molk-mosque-shiraz-iran3

Det ska också sägas att Axess långt ifrån är först med att sätta frågetecken för den moderna konstens paradoxalt nog i högsta grad institutionaliserade ”revoltism”. Kurt Almqvists artikel ”Modern konst – befrielse?” i Svenska Dagbladet i början av 60-talet har inte blivit mindre aktuell sedan dess, tvärtom.

Relaterade lästips: Seyyed Hossein Nasrs essäer ”Gud är den Sköna och älskar skönhet” samt ”Islamisk konst och andlighet” i antologin Vid det klara morgonljuset essäer om islams andliga liv. Nasr menar att islam är skönhetens religion och poängterar att dess konstnärliga och estetiska uttryck i såväl miniatyrmåleri, poesi, musik som arkitektur återspeglar och harmonierar med de traditionella metafysiska och kosmologiska doktrinernas intellektuella principer.

Tillägg: Se även Bo Gustavssons debattartikel ”Skönhet har blivit ett skällsord” i UNT.

Dela med dig till andra » Inlägg via e-mail » Inlägg via RSS » Kommentarer via RSS

En reaktion på ”Islamisk konst och skönhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s