Yukio Mishima – Bruset av vågor

(Inlägget är baserat på denna tidigare kommentar.)

Det är en synnerligen finstämd men samtidigt anspråkslös sommarläsning Yukio Mishima bjuder  på med sin roman Bruset av vågor: En kärlekshistoria (jap. Shiosai, 1954).

Bruset av vågor

Boken är en frukt av en vistelse i Grekland och kan beskrivas som en japansk Daphnis och Chloë-idyll förlagd till den traditionsbundna Uta-jima, “Sångens ö”, där bruset av vågor ständigt är närvarande.

Handlingen kretsar kring den fattige och renhjärtade fiskarpojken Shinji som invecklar sig i en romans med Hatsue, dottern till öns rikaste man. Ganska snart uppstår komplikationer och de unga tu förbjuds att träffas. Shinji sätts dessutom på prov gentemot sin främste rival, den modernt utbildade strebern och rikemanssonen Yasuo, som verkar ha som en av sina främsta kvaliteter att sprida förtal och illasinnat skvaller. Allt ställs slutligen på sin spets i en rykande orkan ute på en ocean i uppror.

Bruset av vågor är inte bara en glittrande vacker kärlekshistoria av klassiskt snitt, utan också en de traditionella dygdernas och den gudomliga försynens lågmälda uppgörelse med modernitetens cynism och bitterhet.

Fler inlägg om Yukio Mishima

Dela med dig till andra » Inlägg via e-mail » Inlägg via RSS » Kommentarer via RSS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s