Bo Werne – en muslimsk kulturpersonlighet (via Mohamed Omar)

Mohamed Omar skriver om Bo Werne, en ”doldis” bland de svenska muslimska kulturpersonligheterna.

Bo Werne – en muslimsk kulturpersonlighet Blir jag ombedd att nämna några svenska muslimska kulturpersonligheter ligger nog tre namn närmast till hands: Ivan Aguéli, Kurt Almqvist och Tage Lindbom. Till dessa kan man utan reservationer lägga Korantolkaren Knut Mohammed Bernström. Någon som inte är lika känd, men som likväl uträttat en stor gärning, är Bo Werne. Bo Werne är en humanistiskt lagd affärsman från södra Sverige. På 50-talet studerade han juridik i Lund. Han är också muslim. … Läs mer

via Mohamed Omar
Dela med dig till andra » Inlägg via RSS » Kommentarer via RSS

Annonser

7 reaktioner på ”Bo Werne – en muslimsk kulturpersonlighet (via Mohamed Omar)

 1. Assalam alaykum.

  Det verkar vara svårt att få tag på hans böcker. Tro och gärning i islam finns dock på stockholms universitetsbibliotek. Har till och från gått och slagit lite i dem när jag behövt lite andrum.

 2. Alaykum assalam.

  Ja, det stämmer att böckerna är svåra att få tag på. Själv har jag aldrig sett röken av dem ute i handeln. Däremot vill jag minnas ett rykte som gjorde gällande att någon skulle sitta på hela den kvarvarande upplagan, typ att de skulle ligga lagrade i förrådet hemma hos någon som på ett eller annat sätt var inblandad i utgivningen.

 3. Jag har också hört det ryktet. Det var den turk-svenske läkaren Yüksel Peker i Skövde som tryckte boken. Han har också tryckt Martin Lings bok om profeten (sas). Hemsidan finns på http://www.semazen.se. Mejla och fråga om han har några ex.

 4. Tackar och bugar för detta Omar!

  Jag misstänkte väl att det var någon i den första Minaret-redaktionen som var inblandad, och utifrån att böckerna utgivits inte bara av Risala i Malmö, utan uppenbarligen också av Peker Publications i Skövde, så var det hela väl egentligen ganska givet.

 5. Jag har nu varit i kontakt med Yüksel Peker. Han låter – tyvärr – meddela att inga exemplar av Bo Wernes böcker finns kvar. Den mycket begränsade upplagan som trycktes digitalt är helt slutsåld och det är för dyrt för Semazen att trycka upp några nya i dagsläget. Han låter dock hälsa att han hoppas att det går att finna något annat förlag som kan ge ut en ny upplaga.

  Ja, tills vidare får man väl fortsätta ökenvandringen på den antikvariska marknaden då… Såvida inte någon av de mer välförsedda av Caféts läsare har möjlighet att personligen avyttra något överblivet exemplar av det eftertraktade alstret?

 6. Några nyheter om böckerna? Jag har fortfarande inte hittat den på något annat ställe än universitetsbiblioteket i Stockholm.

 7. Yahya: Den som söker skola finna. Efter en lång tids letande med såväl ljus som lykta har jag för egen del faktiskt lyckats införskaffa en fin uppsättning av volymerna i en grön kassett (Risalas originalutgåva).

  Jag har dock inte hört något mer om någon eventuell nyutgivning, men lovar att hålla ögonen öppna efter fler exemplar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s