Aktuellt om Ivan Aguéli

Aguélimuseet i Sala

Konstutställning & Salong Ivan Aguéli på Moderna museet

31 augusti till 3 oktober visas ett urval verk ur Moderna museets samling av Ivan Aguéli. Utställningen uppmärksammas även genom att man på museet i Stockholm håller en Salong Ivan Aguéli onsdagen den 15 september kl. 15.00.

Inbjudna gäster till Salong Ivan Aguéli är Bengt Lagerkvist (son till författaren Pär Lagerkvist), konstkunnig regissör, och Viveca Wessel, författare till boken Ivan Aguéli – Porträtt av en rymd, i samtal om Aguélis konstnärskap med John Peter Nilsson, intendent Moderna museet. I restaurangen dricks myntate شاي بالنعناع inspirerat av Orienten. Salongen är öppen för alla, men antalet deltagare är begränsat. Biljetter till försäljning i museets entrékassa.

För övrigt kan vi notera att det i Moderna museets webshop finns en kylskåpsmagnet samt en affisch med Aguéli-motiv till försäljning.

Aguélimuseets årsskrift & AguéliPortalen

För den som redan nu vill veta något kort om Viveca Wessels och Bengt Lagerkvists syn på Aguélis konst rekommenderas Aguélimuseets årsskrift 2010–årgång 23 (pdf).

I detta nummer kommenterar de båda Aguélis handskrivna artikel Några ord om målningens väsen och värde, tillgänglig i Aguélimuseets årsskrift 2006 (pdf) samt inskannad på den mycket löftesrika AguéliPortalen, vilken är ett samarbetsprojekt mellan Nationalmuseum, Moderna museet och Aguélimuseet i Sala med målsättningen att publicera och översätta alla Aguélis artiklar och brev!

Artikeln om målningens väsen och värde är ett försök att förklara konstens funktion i Västerlandet för Aguélis muslimska vänner. Den innehåller bland annat följande, ofta citerade, utsaga:

»Låt oss börja med att säga, att målarkonsten inte är ett hädiskt försök att göra något bättre än skaparen utan ett sätt att förstå hans verk och att finna skaparen i skapelsen, att se enheten, harmonien och jämvikten i tingens och skenvärldens mångfald. Den är ett slags poetik där linjerna och färgerna ersätta orden, alldeles som poesin ofta är en målning och ett frambesvärjande av bilder med tillhjälp av ord. Ett väl valt uttryck svarar mot en djärv teckning.«

Till protokollet kan nämnas att även en lyrisk Torbjörn Säfve och en avog och oförstående Lars Vilks delar med sig av sina synpunkter angående denna artikel i det aktuella numret av årsskriften.

Aguélimuseet på Antikmässan i Sätra Brunn

Aguélimuseet i Sala meddelar dessutom att man ämnar att delta med en monter vid Antikmässan i Sätra Brunn 3–5 september.

Aguéliplatsen i Sala

Se även

Fler inlägg om Ivan Aguéli

Dela med dig till andra » Inlägg via RSS » Kommentarer via RSS

8 reaktioner på ”Aktuellt om Ivan Aguéli

 1. Nja, kapar och kapar… Hur menar du? Det är ju de facto museerna som sitter på merparten av såväl konstverken som brev och kvarlåtenskap. Så jag ser inte riktigt problemet. Det hade varit en sak om de lät begrava alltsammans i något gammalt magasin, men så är ju nu inte fallet.

  Aguélimuseet, som är den verkliga drivkraften i mycket av detta, har för övrigt ingenting med staten att göra, utan finansieras genom kommunala bidrag, försäljningsverksamhet och sponsorpengar. Och Aguélimuseets Vänner, som ger ut årsskriften, är en medlemsfinansierad stödförening.

 2. Det är väl bara bra att ”kulturetablissemanget” kan visa upp lite bra konst ochså, imellanåt, så att fler kan låta sig inspireras av Aguèlis bildvärld.

  När nu Aguèli ändå är på tapeten, ett litet konsttips, Olle Borg http://www.andrehn-schiptjenko.com/site/olle-borg.html som av en händelse har ett Aguèli stipendiat i ryggen, tycker jag står i någotsånär andligt släktskap med densamme ,exakta geometriska former som skulle vara matematiskt kyliga om det inte vore för det vibrerande liv de får utav färgerna,enkla meditativa och intelligenta! Borg ska tydligen vara intresserad av alkemi ochså, vilket syns, mönstren påminner ju dessutom starkt om islamisk kalligrafi à la ”kufic maze” http://www.artofthepen.com/CCKuficMaze.htm

 3. Man vet inte om de har gömt undan en del material. Jag litar inte på dem. Ahmed Valsan har varit och tittat på materialet och upptäckte där flera texter på arabiska av Aguélis hand som inte ens omnämns på Aguéliportalen. Man undrar vad mer de har försummat …

 4. Ingen har hävdat att portalen är komplett i nuvarande skick, tvärtom säger de ju själva att målet ännu inte är nått!

  Och eftersom du själv också mycket riktigt skriver att man inte vet om det har gömts undan material, så måste därför allt tal om något sådant, liksom om försummelser, betraktas som ogrundade rykten tills motsatsen är bevisad. Något annat vore lika med att löna tack med otack.

  Att Ahmed Valsan har kännedom om opublicerade Aguéli-texter är däremot högintressant. Han var ju en av dem som bidrog med översättningar redan i Viveca Wessels bok (i samarbete med henne, Eky Swedenborg och Kurt Almqvist), så hans föreläsning 27 november bör dokumenteras väl.

 5. Jag surfade av en händelse in på AguéliPortalen och fann att de – idag – har lagt upp 38 av Aguélis brev från 1894 som finns renskrivna i Axel Gauffins Ivan Aguéli: människan, mystikern, målaren, samt ytterligare ett brev från 1913! Merparten av dessa brev härrör alltså från Aguélis séjour i Mazasfängelset.

  Om någon av Caféts läsare kommer att bevista Salong Ivan Aguéli på Moderna Museet imorgon onsdag kl. 15.00, så får ni för Caféts räkning väldigt gärna dokumentera arrangemanget, inklusive de utställda målningarna (foton, video- och/eller ljudinspelning är mer än välkomna!). Materialet skall i så fall i möjligaste mån användas till ett uppföljande inlägg här. Kontakta cafeexpose[at]hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s