Episkt och väldokumenterat om islams uppkomst

Första delen av den dramatiserade dokumentärminiserien Islam: Empire of Faith från år 2000 har temat The Messenger och håller på det hela taget en utmärkt standard. Det är en fängslande, trogen och stämningsfull skildring av huvuddragen i profeten Muhammeds liv (frid vare med honom) och den islamiska civilisationens födelse.

Produktionsbolaget PBS och regissören Robert H. Gardner är avgjort värda en eloge, för att de inom filmens medium härigenom i mångt och mycket har lyckats med att välavvägt bringa rättvisa åt islams plötsliga och blixtlika inbrytande i världen, ett inbrytande som av Frithjof Schuon har liknats vid ett heroiskt drama. I en tid annars så präglad av förljugenhet och demagogi på detta område hedrar det dem.

Om Västerlandet uppriktigt vill göra anspråk på sinne för proportioner, självkännedom och intellektuell hederlighet, så är förståelsen av islam en av de första verkliga prövostenarna. Med den världskände svenske orientalisten H. S. Nybergs ord så är ingen religion ”så förtalad och underskattad i Västerlandet som denna”. Och i ett brev han skickade till sin dotter, Sigrid Kahle, från Bagdad 1960, skriver han:

»Jag ångrar aldrig att jag har ägnat mitt liv åt att lära känna islams värld och historia; det är ett av världshistoriens mest fängslande kapitel (…) Jag lärde mig förstå att i islam, all yttre skröplighet till trots, funnos gömda starka religiösa värden som kunde ligga på religionens högsta höjdläge. (…) Jag tror faktiskt, att det nu blir de oförbrukade andliga krafterna utanför vår kulturkrets, som vi får ta vår tillflykt till för en förnyelse.«

Empire of Faith innehåller inte så få episka inslag och är tilltalande för såväl öga som öra. Man har medvetet utformat scenerier och landskap på ett impressionistiskt och drömlikt vis. Slowmotion-tagningar och svepande panoreringar bidrar till att ingjuta en suggestiv närvarokänsla. Samtidigt har man också tillförsäkrat sig om att i hög grad bibehålla skeendenas historiska autenticitet. Stor omsorg har lagts ned på porträttering av landskap och arkitektur, för att inte nämna distinkta detaljer såsom klädedräkt och hantverksföremål. Seriens konstnärlige ledare, Majid Mirfakhraei, framstår i ljuset av allt detta som något av ett underbarn.

Intrigen som helhet är dessutom tät och tydlig och synnerligen väl komponerad (om än bitvis något förenklande då fokus i serien snarare ligger på islams historiskt-politiska framväxt som samfund och civilisation än som transhistoriskt religiöst och andligt budskap). Berättaren Ben Kingsley har onekligen begåvats med en sällsynt passande röst för ändamålet. Och ter sig inte en av de forskare som intervjuas – Esin Atil, specialisten på islamisk konst – som en särdeles distingerad dam?

Empire of Faith är kort och gott förträfflig dokumentär filmkonst i all sin enkelhet. Eller tenderar man att i detta sammanhang vara alltför generös med berömmet? Om vi håller oss till temat islams gryningstid, så finns det ju inte så överdrivet många andra exempel att jämföra med – förutom då Moustapha Akkads numera klassiska mastodontfilm The Message från 1976, av vilken en påkostad nyinspelning lär vara på gång. (Den syriskfödde Akkad, också känd för att ha producerat Halloween-filmerna, dödades för övrigt nesligt tillsammans med sin dotter på hotellet Grand Hyatt i Jordaniens huvudstad Amman den 11 november 2005 i en i raden av huvudlösa självmordsattacker – förbjudna i islam – signerade det nebulösa nätverket ”Al-Qaida”.)

Det bör också nämnas att något amerikaniserade glasögon här och var gör sig bemärkta vid beskrivningen av vissa samhällsfenomen i serien. Den enda verkligt uppenbara skönhetsfläcken kanske kan sättas i samband med denna omständighet. Det gäller den tendentiösa och nedlåtande framställningen av Europas ”mörka medeltid” som endast kunde räddas genom renässansen… Denna menar man i sin tur förebådades av islams tillgängliggörande av det antika Greklands vetenskap och visdom (där Averroës (Ibn Rushd) och därmed det aristoteliska arvet väljs ut som representativt och höjs till skyarna, medan man som vanligt och typiskt nog helt förbigår Avicenna (Ibn Sina) och det platonistiska).

En mycket positiv överraskning var dock att den sympatiskt farbroderlige Michael Sells med den karaktäristiska valrossmustaschen är en av de medverkande. Han är professor i islamisk historia och litteratur vid University of Chicago och något av en expert på översättningar och tolkningar av Koranen, liksom för-islamisk arabisk samt sufisk poesi. I Approaching the Qur’án: The Early Revelations (2. uppl., White Cloud Press, 2007) gör han en fascinerande och minst sagt lyhörd engelskspråkig tolkning av de först uppenbarade koransurorna. I kommentarer till dessa delar han dessutom med sig av sina extraordinära insikter om den uppenbarade textens litterärt dramaturgiska och ”ljudfigurativa” effekter på läsarens inre föreställningsvärld. Något av denna glimrande exegetik skymtar även fram på ett okonstlat och välfunnet sätt i hans reflektioner här, vilka han inte sällan delger oss med ett fryntligt leende och finurlig uppsyn.

Sammanfattningsvis rekommenderas denna första del av Islam: Empire of Faith varmt. Även de följande två delarna är sevärda. Del 2 med temat The Awakening handlar om de första kalifaten, korstågen och mongolinvasionen, del 3 med temat The Ottomans handlar om det Ottomanska riket och det Safavidiska imperiet. Total speltid för alla tre delarna är 160 minuter.

Betyg: fyra koppar doftande starkt kaffe av fem möjliga.

Se Islam: Empire of Faith och lämna gärna en kommentar här om vad du tyckte!

Relaterade inlägg

Dela med dig till andra » Inlägg via RSS » Kommentarer via RSS

Om Västerlandet uppriktigt vill göra anspråk på självkännedom och intellektuell hederlighet, så är förståelsen av islam kanske den första verkliga prövostenen.

En reaktion på ”Episkt och väldokumenterat om islams uppkomst

  1. Väldigt bra recension, den var välskriven och tog upp de intressanta aspekter som man gärna vill läsa om i sammanhang som har med religiös media att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s