Yukio Mishima in memoriam

Idag är det 35 år sedan Yukio Mishima tog sitt liv genom seppuku för att därefter bli rituellt halshuggen. Hans död var det oundvikliga resultatet av ett lika heroiskt som fruktlöst försök av Mishima och hans hemliga patriotiska sällskap Tatenokai att återupprätta det japanska kejsardömet genom anstiftan till statskupp.

Tidigare samma dag hade Mishima till sin förläggare postat de sista sidorna till den fjärde och sista delen av den japanska litteraturens kanske allra största mästerverk, Fruktbarhetens hav, som handlar om Japans historia fram till sextiotalet, om själavandring och om drömmar. Följdriktigt var Mishima också nominerad till Nobelpriset tre gånger. Den avslutande sista delen, Vårsnö, fullbordar Mishimas exceptionella författarskap med en skildring av Japan i brytningsperioden till den nya tiden och om ungdomarna Kiyoaki och Shigekuni som även på det personliga planet lever i en uppbrottstid när den gamla religiösa och moraliska världen faller samman, vilket föder en passionerad längtan och erotisk åtrå i trevande försök att formulera nya sanningar.

Att Mishima är född i en samurajfamilj går inte att ta miste på då han eftersträvade fullständig kontroll över kropp och tanke. Även i sitt skrivande kombinerade han den strängaste perfektion med ödmjuk elegans.

Pseudonymen Yukio Mishima härleds från det heliga berget Fuji och snön som täcker dess höga sluttningar. ”Yuki” är japanska för snö och Mishima är en by vid bergets fot, det mänskligas sfär vid foten av det heliga berget dit oskuldens snö faller ned från gudarna. Naturligtvis antyder valet av pseudonym en högt fordrande uppmaning från det gångna seklets kanske mest passionerade romantiker. Yukio Mishima var och förblev i varje instans fullständigt trogen sin hederskodex.

2 reaktioner på ”Yukio Mishima in memoriam

  1. Pingback: Yukio Mishima in memorial II « Café Exposé

  2. Enligt Per-Erik Wahlund (”Återspegling”) kom Mishima från borgarklassen, född 1925 som Kimitake Hiraoka, även om farmodern härstammade från det övre skiktet av samurajer. Namnet ”Mishima” antogs som pseudonym; det lär betyda ”tre öar” och bars även av en adelsfamilj under Meijitiden.

    För övrigt heter det väl ”in memoriam” (som latinskt begrepp, ”i minne”; ‘memorial’ är engelska för ‘minnesmärke’). Sagt i all vänlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s