Carola och evigheten

Carola

En evighet, en kort sekund
när vi blir ett med tid och rum

Att Carola har alla förutsättningar att lyckas bra på Eurovisionsschlagerfestivalen i Aten är nog de flesta överens om, men hur många har egentligen uppmärksammat hennes allt tydligare närmande till islam?

Carolas vinnarlåt ”Evighet” handlar inte om något annat än fana, utslocknande i Gud och på samma gång sama, andligt växande.

”En evighet, en kort sekund” är en direkt beskrivning av den virvlande meditativa dervischdansen kring det brinnande hjärtat där varje cirkel förbinder mikrokosmos med tidlöshetens makrokosmos, människa med Gud.

Ett ögonblicks oändlighet
långt bortom allt, i evighet

Det kan finnas många anledningar till Carolas växande intresse för islam och hennes allt starkare övertygelse om att Jesus till tron var muslim. En gift kvinna som skiljer sig begår enligt Bibeln äktenskapsbrott, vilket inte är fallet i Koranen. I Bibeln är kvinnan (Eva) den ursprungliga syndaren, medan det i Koranen förtydligas att det var mannen (Adam). I Bibeln förbjuds kvinnorna att tala i kyrkan, medan Koranen påbjuder henne att säga sin mening till profeten.

Du finns i varje andetag, i varje steg

Centralt i Carolas scenshow är förutom dervischliknande danssteg även den förberedande böneställningen Niyyat, det vill säga att hon står upprätt och värdigt med blicken framåt, händerna vid sidorna och fötterna isär. Betydelsen av detta är att hon lämnar världen bakom sig, vilket fullbordas genom att hon lyfter händerna till brösthöjd med handflatorna framåt och sedan sänker dem till sidorna, fortfarande med blicken riktad framåt.

Qibla

Det finns alltså mycket som tyder på att det knappast var en slump att Carolas vindmaskin i Globen var placerad så att hon när hon stod i stormvinden var vänd med ansiktet och kroppen uppskattningsvis 23 grader NO, alltså Qibla, med riktning mot Mekka.

Mitt hjärta det brinner, när kärlek vinner

Vi bör inte bli förvånade om Carola i själva verket umgås med planer på att i hemlighet uttala trosbekännelsen Shahada på scenen i Aten (i landet där Öst möter Väst) och därmed officiellt konvertera till islam med hela världen som vittne.

Jag vill alltid stanna här, för här är jag fri
Du är den värld jag lever i

Faktum är att versen strax innan tonhöjningen exakt innehåller så många takter som behövs för att med klarhet, tro och uppriktighet uttala ”Ash-hadu an la ilaha ill Allah. Wa ash-hadu ana Muhammad ar-rasullallah.” (”Det finns ingen Gud utom Gud, och Muhammed är hans sändebud.”).

Ingenting kan stoppa mig, det blåser en vind
i hjärtan som brinner, när kärlek vinner

8 reaktioner på ”Carola och evigheten

  1. Det var det dummaste jag hört. Carola ställde upp med ”Evighet” för att hon tyckte att det var dags. Då kan du ju kanske göra en liknande förklaring till varför hon TÄNKTE ställa upp 2002 med ”Löven Faller” men som hon i sissta sekund avstog från att delta med. Den låten kanske också betyder något.. Och varför ställde hon upp med ”One Love” ? Jaa.. Du hade säkert hittat på något liknande om hon vunnit 2008 också. men det gjorde hon inte och då tycker folk inte det är lika kul att hitta på massa falska saker om henne. Get a life! Låt Carola vara, det hon vill är att vara artist och det ingår inte i hennes jobb att folk ska trycka ner henne för att hon är troende.

  2. Mattias: Ja, du har nog rätt. Vid tiden för när detta inlägg skrevs, 1 april 2006, fanns det dock vissa indikationer på att Carola under en visserligen kort men desto mer intensiv period intresserade sig för sufismen och övervägde om det inte var dags att träda in i islam, precis som MTV:s VJ Kristiane Backer gjorde på 90-talet. Flera källor oberoende av varandra bekräftade detta. Nu med facit i hand verkar det dock som att hon trots allt (tyvärr) inte gjorde slag i saken. Därför kanske uppgifterna kan förefalla något märkliga, för att inte säga orimliga, idag.

    Tolkningar av ”Löven faller” och ”One love” får vänta till ett senare tillfälle. De lär dock ha något med eskatologi att göra… Kanske kan duodecimal shiitisk gnosis bidra med vissa nycklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s