Den maskinella världens flöden

Processen av ihållande neutralisering av det kulturella livets olika områden har nått sitt slut, emedan den nått fram till tekniken. Tekniken utgör inte längre neutralt område i betydelsen av denna neutraliseringsprocess, och varje kraftfull politik kommer att betjäna sig av den. Det kan därför endast vara ett provisorium att i en kulturell betydelse uppfatta vårt århundrade som det tekniska århundradet. Den slutgiltiga innebörden visar sig först när det uppdagas vad för slags politik som är stark nog att bemäktiga sig den nya tekniken, och vilka vän- och fiendegrupperingarna är som växer upp på denna nya mark.

– Carl Schmitt, Das Zeitalter der Neutralisierungen und Entpolitisierungen, 1940 (ursprungligen publicerad under titeln Die Europäische Kultur im Zwischenstadium der Neutralisierungen, 1929)

Föreställer vi oss nu denna stad från ett avstånd som är större än det som vi hittills mäktat med de medel som stått oss till buds – förslagsvis som om den betraktades teleskopiskt från månens yta. På ett så stort avstånd smälter målens och ändamålens olikhet samman. Den betraktandes deltagande blir på något sätt kyligare och hetare på en och samma gång, i vilket fall annorlunda än den relation som den enskilde har därnere såsom del till helheten. Vad man måhända ser är bilden av en särartad struktur, och där många tecken tyder på att den när sig av safterna hos ett stort liv. Tanken på dess differentiering är här lika fjärran som det vanligtvis är för den enskilde att se sig själv mikroskopiskt, som en summa av celler.

– Ernst Jünger, Der Arbeiter. Herrschaft und Gestalt, 1932

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s