Alhambras bokrea

Alhambra

Alhambra är den ”röda borgen” och kungliga palatset på en höjd i spanska Granada. Den härstammar från det muslimska Al-Andalus blomstrande rike, den dåvarande världens lärdomscentrum där både judar och kristna åtnjöt stor religionsfrihet och även visst självstyre i rättslig bemärkelse.

Alhambra är även det nutida svenska bokförlag som är först ut med årets bokrea (även om det ännu inte anges på deras sida.)

I skuggan av förlagets portalfigur Adonis, arabvärldens främste nu levande poet, så finner vi flera guldkorn:

Njutningens källor av Harun al-Makhzumi, en arabisk Kama Sutra från 1200-talet som vi tidigare bekantat oss med här i Cafét. Detta är en inbunden och illustrerad utgåva med foton av Jean Geiser, fransk-algerisk fotograf (1848–1923). Harun al-Makhzumi var en ansedd arabisk läkare och sexolog som hävdade att det var hädiskt att förneka köttets njutning. Hans viktigaste budskap är att kvinnan har samma rätt till njutning som mannen. (Ord. pris 129 kr. Reapris 79 kr.)

Tsai Chih Chungs tecknade version av den kinesiska superklassikern Sunzis Krigskonsten ingår i rean men är tillfälligt slutsåld. En ny upplaga till reapris kan dock beställas. Den levereras då med vårnyheterna i april. (Ord. pris 99 kr. Reapris 63 kr.)

Kalila och Dimna av Ibn al-Muqaffa är en persisk version av den högstående indiska fabeldiktningen från 300-talet f. Kr om den vise Bidpais undervisning för konungen Debshelim. Kalila och Dimna har i över 2000 år fått en enorm popularitet och spridning. Den brukar kallas för en ”furstespegel”, en text som skall ge kungar vishet till att styra sina riken. Kalila och Dimna gavs ut på svenska första gången 1745 och åtminstone två varianter av dessa fabler finner vi i det sena 1800-talets svenska klassiker framför andra, Läsebok för folkskolan. (Ord. pris 125 kr. Reapris 65 kr.)

Dessutom ingår Alhambras Pocketencyklopedi i rean, vilken omfattar 86 titlar som spänner över ett kunskapsfält med enorm vidd. Här finner vi faktaintroduktioner som är både översiktliga och djupgående om Sufismen, Islam enligt Koranen, Gamla respektive Nya Testamentet, Arabisk idéhistoria, Myternas funktion i samhället, Europas musikhistoria, Islamisk arkitektur och mycket annat för 32 kr per pocket. (Ord. pris 65 kr.)

Dessutom meddelar Alhambra att vårnyheterna i april bland annat kommer att bestå av en ny roman av Torbjörn Säfve och en faktabok om den arabiska satellitkanalen al-Jazira av tunisiskan Olfa Lamloum.

Rean pågår t. o. m. 15 mars.

5 reaktioner på ”Alhambras bokrea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s